понеделник, 29 април 2024 г.

2032 г. пускат първия американски реактор в АЕЦ „Козлодуй“

Снимка: БГНЕС

2032 г. пускат първия американски реактор в АЕЦ „Козлодуй“. Това прогнозира представителят на „Уестингхаус“ за България Иван Пиронков по време на конференция за развитието на ядрената енергетика, която се проведе в София днес. По думите му в момента има 4 такива реактора, които работят в Китай, а други два блока са пред пускане в експлоатация в САЩ.

България може да бъде първата държава в Европа, която да пусне в експлоатация такъв реактор – АP 1000, поясни той. Пиронков посочи, че шест реактора в Украйна, от подобен тип като тези в АЕЦ „Козлодуй“, вече са преминали към използване на ядрено гориво от „Уестингхаус“. Четири от тях са в Запорожката АЕЦ и два – в Южноукраинската АЕЦ. „Това показва, че горивото, което предлагаме за АЕЦ „Козлодуй“, не е пилотен проект, а е технология, която вече е изпробвана и работи успешно и безопасно. „Уестингхаус“ разработва гориво за реактори ВВЕР-1000 от 1998 година, като първата централа, за която е разработвано такова гориво е чешката АЕЦ „Темелин“. За АЕЦ „Козлодуй“ предлагаме ядрено гориво от тип RWFA, което вече е доказало своята надеждност в Украйна. Ние предлагаме и ремонт на касети в случаи на разхерметизация, защото иначе подмяната струва много пари“, обясни Пиронков. Той изрази надежда, че българските власти ще позволят изграждането на нова ядрена мощност в Козлодуй, за да остане България ядрена държава.

Служебният зам.-министър на енергетика Еленко Божков каза пред журналисти, че предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания „Уестингхаус“ на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. Той добави, че няма забавяне в процеса по лицензирането на свежото ядрено горивото на „Уестингхаус“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html