понеделник, 29 април 2024 г.

Съживяват проекта за нефтопровода Бургас – Александруполис

Снимка: ЕПА

Отново започва работа за раеализацията на замисления още през 1993 г. петролопровод между българското пристанище Бургас на Черно море и гръцкото  Александруполис на Бяло море, информира днес атинският „Катимерини“. Първоначалната идея да се транспортира нефт от Русия и Каспийския басейн през Бургас до Александруполис за износ на световния пазар, заобикаляйки Босфора, вече е в миналото. Според новия план, който е подкрепен както от САЩ, така и от Европейския съюз, петролът, който ще пристига от юг, през Александруполис, ще бъде транспортиран до пазарите на Балканите и Източна Европа.

С тази нова визия наскоро създадената гръцко-българска работна група се срещна миналия петък в Атина, за да обсъди възобновяването на проекта за тръбопровод Александруполис-Бургас, според гръцките медии. По този повод в Атина се срещнаха гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас и българският му колега Росен Христов. Те се съгласиха, че тръбопроводът е от голямо геостратегическо значение и за двете страни. Новата посока на движение на петрола от Гърция към България е възможност нашата страна да се освободи от енергийната зависимост от руския петрол и в същото време да допринесе за по-нататъшното превръщане на пристанищния град Александруполис в Северна Гърция в регионален енергиен център, смятат наблюдатели.

На срещата, в която участваха Скрекас и Христов, стана дума за създаване на дружество със специална цел, чиято задача да бъде изготвянето на предпроектно проучване за новозамисления газопровод. Според неофициални източници, този път Атина и София обмислят петролопровод с по-малък капацитет, т.е. 10 милиона тона петрол годишно, в сравнение с първоначално предвидените 35-50 милиона тона петрол от „север на юг“. „С обща визия за благосъстоянието на нашите граждани“, каза Скрекас в изявление след срещата, „ние консолидираме Гърция и България като полюси на стабилност и сигурност в цяла Югоизточна Европа, непрекъснато задълбочавайки нашето стратегическо сътрудничество в енергийния сектор“.

Съобщението за подновяване на плановете за изграждането на петролопровода Бургас-Александрополис бе оповестено за първи път от българския министър на енергетиката Росен Христов през ноември миналата година на конференцията на Института за енергетика на Югоизточна Европа (IENE) в Атина.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html