понеделник, 29 април 2024 г.

Енергетиката е цел на 20% от руските удари срещу цивилната инфраструктура на Украйна

Запорожката АЕЦ е заложник на руските терористични планове спрямо Украйна.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От 10 октомври енергийната ни система стана основна цел на руската атака и е удряна над 270 пъти досега, министърът на енергетиката на Украйна Герман Галушченко, цитиран от БНР. Това е около 20 на сто от всички удари по нашата инфраструктура, уточни той и добави, че няма изгледи тези атаки да спрат.

Той призова ЕС да започне да налага санкции на Русия в областта на ядрената енергетика и да ги заложи в 11-ия санкционен пакет. Пред комисията по индустрия, проучвания и енергия на Европейския парламент той заяви, че атомната централа в Запорожие е прекъсвала работата си 6 пъти в резултат от блокадата на руските сили и единственото спасение е дошло от резервните системи с дизеловите генератори.

„В случая не става дума само за двустранен конфликт, а за глобална безопасност“, подчерта той. „Смятаме, че е много важно да се изпрати сигнал сега, дори ако ви е необходимо известно време за диверсификация и да заместите доставките. Просто изпратете сигнала сега и дайте някакъв срок – една или две години, но започнете санкциите сега. Покажете на света, че ги налагате заради това, което се случва. Това е много важен въпрос, който, надявам се, ще бъде обсъден в следващия пакет“, призова Галушченко.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html