понеделник, 29 април 2024 г.

Бум в търсенето на земя, предлагането – нищожно

Основни купувачи на земя са големите арендатори.
Снимка: БГНЕС

Васил НАНЧЕВ

Търсенето на земеделска земя в момента е огромно, но предлагането е много малко, показа проверка на в. „Галерия“. Основната пречка за повече сделки често са многото наследници на отделните имоти. Най-големите купувачи са арендаторите, които по този начин искат да намалят конкуренцията от други големи фермери в землището, където работят.

В широки граници се колебае разликата между средната цена на земята, когато все пак стане сделка, и годишната рента, давана от арендаторите на собствениците на земеделските имоти. Според местни брокери, например, в Монтанско декар нива излиза между 1500 и 2000 лв., а рентите през миналата година са били от 40 до 100 лв., а през 2021 г., по данни на НСИ, средно по 57 лв.

Подобна е ситуацията в Плевенско, където обаче долната граница на продажна цена на земята е малко над един бон. В Разградско средното плащане на година за ползването на земята е 90 лв./дка, срещу 67 лв. за 2021 г. при продажна цена от поне около 1500 лв. В съседната Русенска област рентите се колебаят от 60 до 100 лв., което е доста повече от средното ниво от 63 лв. година по-рано, а декар земя се продава за 2000-2500 лв., твърдят местни посредници. В Силистренско пък нивите са по около 3000 лв./дка, а рентата

по стотина лева или с петнайсетина повече

от по-миналата година.

Малко по-нисък е ръстът на рентите в Търговищко – от 46 на около 50 лв., като земята е поскъпнала от почти 900 лв. до 1000 лв за декар.

В Бургас рентите, изплатени през 2022 г., не са много високи – 50-60 лв. за декар, но са доста по-високи от по-миналогодишните 36 лв. Нарастването на цената при сделки е от средно 869 за 2021 г. до 3-4 бона за миналата, като на места е надхвърляла 10 000 лв. Максималните стойности на сделките са основно за зони близо до брега, където земеделската земя може да получи статут на урегулиран поземлен имот и да стане възможно застрояването й.

В Сливенско пък са ги налегнали мераците да строят фотоволтаици и търсенето за земя също е високо. Там средното ниво на рентата за собствениците, които не си продават нивите си, за година е скочила от 42 на 50 лв. Цена на земеделските имоти обаче се увеличила от 1059 лв. на около 1500 лв. за декар. Подобна е конюнктурата и в съседната област Стара Загора. Там през 2021 г. средната цена е малко под 900 лв./дка, а през миналата е била в широки граници от 980 до 1500 лв. Рентата се е повишила от 40 на 44-48 лв. за декар.

В района на Варна цените на земеделската земя са сред най-високите в България и

причината отново е морският бряг.

Офертите, доколкото ги има на пазара, варират от малко над хиляда до 3-4 хил. лв. Близо до областния център или до морето те са най-високи като има искания от собственици на такива имоти и за по 10 хил. евро за декар необработваема земеделска земя. За 2021 г. данните на НСИ сочат средна цена на земеделската земя във Варненско от 1250 лв./дка, а на рентите по 66 лв., като за 2022 г. са се повишили доста и някои от арендаторите са си позволили лукса да дават и по стотарка на година на собствениците.

Според запознати на много места в страната през миналата година рентите са се увеличили с 20-30 на сто. В Добричко още през 2021 г. средната им стойност достигна 108 лв./дка, като през миналата е скочила до 150 лв., а на места и повече. В същия район цените на нивите преди две години бяха средно над 2 бона за декар, а сега се говори, че арендатори били готови да дадат дори по 5 хил. лв. Последната цифра обаче не може да се смята за много меродавна и има голяма вероятност да е преувеличена.

В Софийска област, където земята е далеч по-малко плодородна, рентата през 2022 г. е скочила чувствително до средно ниво от 75 лв. при само 27 лв. година по-рано. В Пернишко, с подобни агроекологични условия, рентите също от 27 лв. почти са се удвоили до 52 лв. От 300 до 500 лева на декар се търгува земеделската земя в Пернишко през 2022 г. През 2021 г. средната цена на сделките в района е била само 120 лв. За разлика от други места обаче, търсенето и предлагането в областта са много слаби. Там и на доста места в планинските райони на страната са останали само неподлежащи на механизирана обработка ниви. Предлагането е за пустеещи земи на цената на обработваемите и тези обяви стоят с години. Всички останали земеделски имоти много по-лесно намират купувачи, припомнят брокери.

Брокерите отчитат във Врачанско, че предлагането на земя за продажба на практика е нулево. Според тях пазарът е замрял, като търсенето надвишава предлагането. Причината е и в повишението на рентите, които се дават на собствениците – от 80 лева до 120 лева на декар обработваема земя. За сравнение през 2021 г. средната рента е била 56 лв.

Заради инфлацията и несигурността все повече хора гледат да си запазят земята, която им осигурява, много или малко, едни сигурни пари. Голяма част от тях го правят и заради наличието на много наследници, които почти винаги не могат да се разберат помежду си.

Освен това купувачите проявяват

по-голям интерес към по-големи площи,

а за най-често предлаганите нивички от един-два декара търсенето е много по-слабо или направо никакво.

На пазара на рентите инфлацията качва наема до 200 лв., смята Борис Антонов председател на Гражданското сдружение „Собственици на земеделски земи – арендодатели“. „На доста места рентата скочи до 150-160 лв. на декар и е най-висока в равнинните района на страната, където има благоприятни възможности за интензивно земеделие, основно за зърнени храни. Нерядко обаче хора ми се обаждат от различни места на страната, на които арендаторите не са им изплатили дължимите суми. Изходът за собствениците е да се обърнат към съда. Лично аз имам проблеми с арендатора, който използва моята земя“, споделя той.

Според Антонов в повечето случаи земеделските кооперации плащат по-редовно рентите и дават повече пари, но в случая зависи и доколко са свестни техните ръководители. „При тази инфлация максимумът на рентата може да стигне до 200 лв. на декар. В районите с неплодородна земя от пета или шеста категория рентите са много ниски, но не под 40-50 лв. на декар“, смята браншовикът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html