понеделник, 29 април 2024 г.

Полша няма да дава наведнъж всичките си МиГ-29 на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полша не планира да предостави на Украйна всичките си налични самолети МиГ-29, заяви заместник-министърът на външните работи на страната Павел Яблонски по полската радиостанция RMF FM, цитиран от БНР.

„Тази процедура се провежда тайно, за да бъде ефективна. Не мисля, че ще откажем от всичките си самолети. Със сигурност не и в една доставна пратка“, заяви дипломатът по време на интервю.

Преди това полският президент Анджей Дуда обяви, че страната му ще изпрати четири МиГ-29 в Украйна, превръщайки се в първия съюзник на НАТО, който достави изтребители на Киев. След съобщението Кремъл предупреди, че доставката на бойни самолети повишава нивото на въвличане на НАТО в конфликта.

България остана на практика единствената страна от бившия Варшавски договор, която не иска да се откаже от самолетите си МиГ-29, които са на всичкото отгоре и с изтичащ ресурс. Служебното правителство тръгна да търси начин да купува или ремонтира двигателите им. Както е тръгнало може да реши да ги изпрати на ремонт в Русия или Беларус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html