събота, 27 април 2024 г.

Израелският президент се обяви срещу съдебната реформа на Нетаняху

Ицхак Херцог
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израелският президент Ицхак Херцог се обяви срещу съдебната реформа на Нетаняху, предаде Ройтерс. Днес той отправи апел към правителството да спре предизвикалия бурна съпротива план за съдебна реформа.

Президентът направи това ден след като премиерът Бенямин Нетаняху уволни своя министър на отбраната заради противопоставянето му на мярката, което, на свой ред, предизвика нови масови улични протести. „В името на единството на израелския народ, в името на отговорността ви призовавам да спрете незабавно законодателния процес“, написа държавният глава в „Туитър“.

Междувременно кметовете на три израелски общини обявиха рано днес, че ще започнат гладна стачка пред офиса на премиера Бенямин Нетаняху в Ерусалим, докато протестите срещу плановете на правителството за съдебна реформа продължават да разтърсват страната, съобщават новинарските агенции.

Според вестник „Йедиот Ахронот“ кметовете на градовете Кфар Сава и Херцлия, както и на района Цихрон Яков са обявили този ход в съвместно изявление. Те призоваха правителството да прекрати действията по осъществяване на спорната съдебна реформа и да започне преговори с опозицията. Кметовете също така поискаха да бъдат защитени единството, безопасността и сигурността на израелския народ.

Десетки хиляди израелци излязоха по улиците в цял Израел късно в неделя в знак на протест срещу плана за реформа на съдебната система и решението на Нетаняху да уволни министъра на отбраната Йоав Галант, който призова за спиране на плана.

През последните 12 седмици в Израел се провеждат масови протести срещу плановете на правителството за съдебна реформа, които се разглеждат от опозицията като опит за намаляване на правомощията на съдебната власт в полза на изпълнителната власт. Нетаняху, който е съден за корупция, обаче настоява, че неговият план за съдебната власт ще укрепи демокрацията и ще възстанови баланса между законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html