понеделник, 29 април 2024 г.

Украйна едностранно върна ранени руски военнопленници

Снимка: КООРДИНАЦИОНЕН ЩАБ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ВОЕННОПЛЕННИЦИТЕ В КИЕВ

Украйна едностранно, без никакви условия, върна ранени руски военнопленници, чието състояние позволява да бъдат транспортирани, съобщи Координационният щаб по въпросите на военнопленниците в Киев.

„Спазвайки международните си задължения и в изпълнение на Женевските конвенции и за участието на Международната комисия на Червения кръст, Украйна в едностранен порядък прехвърли в Русия тежко ранените и тежко пострадалите пленени граждани на Руската федерация. В този случай не става въпрос за обмен на военнопленници, а за репатриране – връщане на тежко ранените пленници без никакви условия, така, както изисква международното право“, се казва в изявлението на щаба.

В същото време държавата-агресор, системно пренебрегвайки международните норми, все още държи като заложници хиляди украински граждани, включително тежко болни и ранени, цивилни, деца и жени, старци, както и пленени от Русия още преди началото на мащабната инвазия. Всички тези категории граждани, съгласно международното хуманитарно право, трябва да бъдат върнати в Украйна чрез репатриране без никакви условия. Въпреки това Русия не само продължава да държи цивилни и невоюващи лица като заложници, но и отказва да допусне представители на Международния комитет на Червения кръст в местата им за задържане, не им осигурява контакт с близките им, нормално хранене, медицински грижи и съзнателно им създава нечовешки условия за плен.

„Украйна призовава световната общност да засили натиска върху държавата-агресор, за да принуди Русия да спази международното хуманитарно право и да освободи от плен всички незаконно задържани украински граждани“, се казва още в изявлението на щаба. В него обаче не се уточнява какъв е броят на върнатите ранени руснаци.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html