понеделник, 29 април 2024 г.

Линда Петкова кастрира бездомни котки

Снимка: Фейсбук

Ивета Петрова за в. „Галерия“

Бившата премиерша Линда Макензи-Петкова в разгара на предизборната кампания на мъжа си Кирил Петков се е заела с доброволческа дейност да спасява бездомни котки. Заедно със своя приятелка и организацията „Четири лапи“ Линда прибира четириноги от улицата, води ги на ветеринар, където ги кастрират, след това ги ваксинират и ги пускат на свобода.

„Успяхме да кастрираме още шест котки. Сега е моментът, защото идва пролетта. Кастрацията е единственият хуманен начин да се намали популацията на бездомните котета по улиците. Поколението на само една некастрирана котка може да достигне 180 котенца в рамките на нейния живот. Нарастващата полулация води до много страдание за животните. Повече от две трети от тези родени на улицата бебета не оцеляват повече от няколко седмици, а майките им също често губят живота си, опитвайки се да отгледат малките. Всичкото това страдание може да се предотврати с навременна кастрация“, пише Петкова в социалните мрежи. В благородната си мисия тя е запалила и една от дъщерите си, която я придружава.

Освен с кастрирането на котки, Линда трескаво работи и върху първата си кулинарна книга, която се очаква да се разпродаде след излизането й. В творбата на бившата премиерша ще бъдат публикувани здравословни рецепти без глутен, захар, изкуствени подсладители и „Е“-та, каквито тя прави и в своята сладкарница. Освен това към всяка рецепта Линда ще разказва как се е сдобила с въпросната гозба, които тя събира от целия свят. Самата тя обожава българската кухня. Най-много харесва боб и свински джолан с кисело зеле Харесва и зеленчуците ни, които са много, много вкусни за всеки чужденец, който се докосне до тях.

„Храната винаги ме е вдъхновявала. Това е, което най-много обичам да правя, това е, на което най-много държа в семейството – да се храним здравословно“, разкрива Линда. Повече от десет години на семейната трапеза не присъстват никакви храни с глутен, защото всички, освен Кирил Петков, имат непоносимост към него. „Средната ни дъщеря Ема е с диабет от десет години и за нея режимът е по-строг, но всички се адаптирахме. Непоносимост към глутена имаме всички, а аз имам и проблем с щитовидната жлеза.

Първоначално непоносимост към глутен имаше покойната ми майка Маргарет. Тя е диетолог и е създала собствен микс от брашно, който ползва за различни печива. Нейна е и идеята за създаването на пекарната ми“, разказва Линда. Преди пет години, когато се мести да живее в България заедно със съпруга си и дъщерите им, за тях няма никакви храни и така Линда започва сама да създава рецептите. Изделията стават толкова вкусни, че кулинарката решава да отвори собствена пекарна, с помощта на съпруга си. Петкови купуват малък магазин за белгийски шоколад, обзавеждат кухнята и стартират семейния бизнес. Всъщност пекарната й е сред първите за безглутенови печива в столицата. Дори и като премиерша Линда изработва лично тортите и стои зад щанда, за да ги продава на клиентите си.

Линда и Кирил започват да се срещат, когато тя е втора година в Колумбийския университет във Ванкувър UBC.

Женят се, когато са на 20 години. Първата им дъщеря – Ванеса, се ражда седмица преди четвъртата им година в университета. Той завършва специалност „Търговия“ през пролетта на 2001 г., това е и първият път, в който Линда пътува до България.  Обикаля страната с любимия си мъж и с ладата на родителите му. „Беше като меден месец“, споделя Петкова. Въпреки топлото отношение, с което я посрещат тя решава да роди и втората си рожба – Ема, зад граница. През 2012 г. на бял свят се появява и третата им дъщеря – Ани. Сега Ванеса е  студентка в Ню Йорк и вече работи също като майка си върху първата си книга. Тя обаче ще излезе след тази на Линда.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html