понеделник, 29 април 2024 г.

Ердоган към Путин: Конфликтът между Русия и Украйна трябва да се реши с разговори

Путин-Ердоган-ЕПА
Снимка: ЕПА

Анкара смята, че е важно конфликтът между Русия и Украйна да бъде разрешен чрез преговори възможно най-скоро, каза днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на телефонен разговор с руския президент Владимир Путин.

Президентът Ердоган каза, че отдава голямо значение на усилията за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна чрез преговори възможно най-скоро, съобщи канцеларията на турския президент, предаде ТАСС.

Анкара многократно е изразявала намерението си

да посредничи в преговорите между Русия и Украйна, посочва агенцията и добавя, че Турция е била и домакин на преговорите между руската и украинската делегация.

В телефонен разговор с Путин Ердоган каза, че разбира намеренията на Русия да премахне пречките, свързани с износа на руски храни съгласно споразумението за зърно, съобщиха от Кремъл.

Лидерът на Турция приветства желанието на Русия да удължи споразуменията от Истанбул относно износа на украинско зърно от черноморските пристанища и да деблокира руския износ на храни и торове, се казва в изявление на Кремъл след телефонния разговор.

По-рано днес от кабинета на Ердоган съобщиха, че турският президент е благодарил на Путин за положителната му позиция относно разширяването на черноморската зърнена инициатива.

В телефонен разговор Путин и Ердоган са изразили задоволство от положителната тенденция в двустранните търговско-икономически отношения, съобщиха от Кремъл.

Те се съсредоточиха върху актуалните въпроси на руско-турското партньорство в различни области и изразиха задоволство от положителната динамика на търговско-икономическите отношения, успешното изпълнение на съвместни стратегически проекти в енергетиката, включително доставките на газ и изграждането на АЕЦ „Акую“, завод в Турция, се посочва в изявлението.

Президентът на Турция отново изрази искрена благодарност за помощта за справяне с последствията от земетресението в Турция, включително за неотдавнашното разполагане на руската полева болница в провинция Хатай.

Беше договорено също така да се проучи възможността за организиране на доставка на строителни материали от Русия с цел възстановяване на разрушената инфраструктура и жилищни сгради.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html