понеделник, 29 април 2024 г.

Милиони на протести във Франция, 80 задържани, 123 ранени полицаи

Снимка: ЕПА

123 полицаи и жандармеристи бяха ранени и повече от 80 души бяха задържани във Франция днес по време на протести срещу пенсионната реформа, каза министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен.

Той оцени инцидентите като недопустими и каза, че вечерта ще посети централата на парижката полиция. Той добави, че инцидентите във френската столица са продължили и след края на протестите.

Както съобщават френските медии, имаше инциденти и в други градове: Руан, Рен, Тулуза и Нант, където бяха счупени витрини на магазини, докато в Лориен демонстранти, предимно млади, счупиха прозорците на полицейското управление.

Преди потеглянето на шествието в Париж председателите на профсъюзите, които организират протести от януари, призоваха за избягване на насилието. Те смятат, че френският президент Еманюел Макрон е отговорен за повишеното напрежение след интервюто му в сряда, когато каза, че пенсионната реформа ще бъде приложена до края на годината.

Според полицията са се събрали малко над един милион души, а синдикатът посочи цифрата от 3,5 милиона.

Гражданите и част от опозицията са недоволни от реформата, която предвижда и преместване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години.

Недоволството нарасна допълнително, тъй като правителството прие реформата без гласуване в парламента.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html