понеделник, 29 април 2024 г.

Комисия в турския парламент одобри влизането на Финландия в НАТО

Президентът на Финландия Саули Ниинисто подписа вчера в Хелзинки закона за влизане на скандинавската страна в НАТО.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Комисията по външните работи на турския парламент одобри законопроект за ратифициране на кандидатурата на Финландия за присъединяване към НАТО, предаде Анадолската агенция (AA), цитирана от БТА.

Заместник-министърът на външните работи Бурак Акчапар запозна парламентаристите с предложения законопроект. „Вярваме, че членството на Финландия ще укрепи НАТО, ще допринесе за споделянето на тежестта на алианса срещу заплахите, ще допринесе за възпиращата роля на НАТО, за регионалната сигурност и за нашата решителност в борбата срещу тероризма. Смятаме, че нашият съюз с Финландия също ще допринесе за развитието на нашите двустранни отношения“, каза Акчапар.

Припомняйки, че Финландия подаде молбата си за присъединяване към НАТО миналия май, той каза, че Швеция и Финландия трябва да се погрижат за законните опасения за сигурността на Турция и да започнат да действат в духа на солидарност в алианса.

Швеция и Финландия са поели конкретни ангажименти, каза Акчапар, като добави, че тези ангажименти включват подкрепа за борбата на Турция срещу тероризма и премахване на ограниченията, наложени на Турция по отношение на военнопромишлената продукция. „От началото на този процес Финландия беше по-подготвена и решена да отговори на загрижеността и очакванията на нашата страна“, добави той.

През юни 2022 г. Финландия и Швеция подписаха меморандум с Турция, за да отговорят на опасенията на Анкара за сигурността, а висши дипломати и служители от трите страни проведоха различни срещи, на които беше обсъдено прилагането на тристранното споразумение.

Сред държавите-членки на НАТО само Унгария и Турция все още не са ратифицирали молбите на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html