неделя, 28 април 2024 г.

БАБХ: Яйцата внос от Украйна са безопасни

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Внесените кокоши яйца от Украйна са безопасни. Това показаха резултатите от изследванията на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ).

Проби от яйцата, пристигнали в периода 09-19 март, са изследвани за забранени за употреба ветеринарни лекарствени продукти, антибиотици, сулфонамиди, кокцидиостатици, тежки метали и радиоактивност. Резултатите са отрицателни.

Производители на яйца изразиха опасения, че внесените над 2 милиона яйца от Украйна да са без маркировка и да се представят за български. Собственици на птицевъдни ферми изразиха притеснение, че яйцата, които идват от трети страни са с по-ниски цени и това се отразява на цената на родните яйца.

Не за първи път сме свидетели на кампании срещу вноса на храни от Украйна. През миналата година и наскоро, в разгара на войната разпалена от Русия, големи арендатори протестираха срещу вноса на украинско зърно. За слънчогледа и пшеницата от Украйна дори се пускаха слухове, че били отглеждани, в полетата около затворената атомна електростанция в Чернобил.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html