събота, 27 април 2024 г.

2,5 милиона яйца от Украйна може да се появят на пазара като български

Снимка: Архив

Председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов изрази опасения в БНР от премаркиране на яйцата като български.

Миналата седмица по партньорска програма в България са внесени 2,5 милиона яйца от Украйна, които обаче още не са на пазара.

„Това са бързооборотни стоки и би следвало да се появят в търговската мрежа ден-два след тяхното физическо пристигане в България. Това означава, че ние трябва да виждаме в търговската мрежа около 20% от яйцата да бъдат украински. Такова нещо не виждаме, което е повод да сезираме днес Агенцията за безопасност на храните да направи проверка дали маркирането на тези яйца е коректно направено. Дали техният произход впоследствие не се манипулира.“

Освен от БАБХ, от Съюза на птицевъдите официално ще искат информация и от Агенция „Митници“ за вноса на яйцата.

„Аз твърдя, че българските потребители няма да купят толкова украински яйца“, посочи Ивайло Гълъбов и допълни, че премаркирането е „стара практика на контрабандистите“.

„Няма фирма, няма сдружение, няма никой, който може да осъществи продажбата на украински яйца в такова количество на пазара в България. Дори да вземат всички търговски вериги от тях, няма потребител, който да купи толкова украински яйца. Това значи, че може да очакваме за Великден да станат 10 милиона“, коментира Гълъбов в предаването „Преди всички“.

Над 120 са фирмите у нас в сферата на производството на яйца. Дневно те произвеждат около 4 милиона яйца, като 1 милион се изнася, поясни Гълъбов. Той подчерта, че българското птицевъдство е в достатъчно добра кондиция, за да задоволи вътрешното потребление с яйца и птиче месо.

Цената на едро на яйцата от производител през последните 2 месеца в България се задържа, каза още председателят на Съюза на птицевъдите.

Според Евростат за миналата седмица цената на едно яйце от производител у нас излиза около 32 стотинки. Върху тази сума се наслагват всички останали разходи.

Тази цена е най-ниската в ЕС, заяви Ивайло Гълъбов.

„Няма предпоставки и не очакваме цената да се промени въпреки Великденските празници“, прогнозира той, но допълни, че подобно негово изявление по БНТ е било „една от основанията КЗК да провери Съюза на птицевъдите“.

Относно проверките на КЗК Гълъбов отбеляза:

„Ние сме НПО, която не извършва стопанска дейност и с оглед на това е меко казано смущаващо какво търсят при нас. Нито продаваме яйца и пилета, нито участваме на пазара по какъвто и да е начин. Документите, които бяха иззети от офиса и нашите електронни устройства, бяха всички публична информация. Няма как да намерят пазарна информация в офиса, тъй като ние сме организация с нестопанска цел. Офисът на Съюза на птицевъдите няма никакво отношение към цените.“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html