понеделник, 29 април 2024 г.

Синдикат предлага по-висок корпоративен данък вместо солидарна вноска

Снимка: БНР

Синдикат предлага по-висок корпоративен данък вместо солидарна вноска, съобщи БНР. Идеята е този данък да се увеличи от сегашните 10% на 21 на сто, колкото е средното му равнище в страните от Европейския съюз, е на Конфедерация на труда „Подкрепа“. Предложението е публикувано в анализ на синдиката на предложението на служебното правителство за данък свръхпечалба за второто полугодие на 2023-а година.

Служебното правителство предложи извънреден еднократен корпоративен данък върху „свръхпечалбите“, като целта е драстично съкращаване на бюджетния дефицит за 2023 г. от над 11 млрд. лв. (6,9% от БВП) до около 5 млрд. лв. (3%) от БВП.

В анализа на „Подкрепа“ се посочва още, че България е с най-ниския корпоративен данък в Европейския съюз след Унгария, като той се поддържа на това ниво от всички политически партии с обяснението, че ако се вдигне, ще се засили сивата икономика. От синдиката се позовават на доклад, изготвен за Данъчната комисия към Европейския парламент по отношение на сивата икономика в ЕС, който показва точно обратните зависимости.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html