понеделник, 29 април 2024 г.

Радев гласи кабинет с ГЕРБ

Снимка: БГНЕС

Екип на „Галерия“

Бойко Борисов харесвал част от служебните министри, научи „Галерия“. В неофициални разговори с президента Радев той дори предложил да ги покани в евентуално свое правителство като експертни, а не партийни фигури.

Лидерът на ГЕРБ бил наясно, че трудно ще направи коалиционен кабинет с ПП-ДБ, каквито версии се лансират напоследък. Много по-изгодно му е да работи с Радев, а не с „добрите сили“, твърди източник от политическите среди. Самите лидери на ПП и ДБ били убедени, че коалиционна прегръдка с Борисов ще ги лиши от верните им избиратели, за които експремиерът е неприемлива фигура. Те не залагали изобщо на това и предпочитали страната да ходи от избори на избори докато се сформира желаното парламентарно мнозинство.

Всъщност ПП и ДБ са общият враг на Борисов и Радев, твърди източникът на „Галерия“. Именно това било в основата на затоплените отношения между двамата в последните месеци.

В хода на предизборната кампания се видя, че нито „Демократична България“, нито „Продължаваме промяната“ са се отказали от идеята си за ревизия на герберското управление. Това беше лайтмотив и на самото им обединяване.

И докато Борисов публично не показва никаква неприязън към тях и дори се опитва да поддържа шеговит тон в комуникацията през медиите, то Радев открито критикува политиката и действията на Кирил Петков и Асен Василев.

Според отлично информирани източници има представители на определени бизнес кръгове, които активно работят за премахване на различията между Радев и Борисов и за техни общи или поне добре съгласувани действия след изборите. По това се работело от поне половин година. Вероятно сигналът е бил даден още с изявлението на Николай Бареков през юни, в което той моли Радев и Борисов да изоставят егото си и да се обединят срещу „Промяната“.

Лидерът на ГЕРБ бил готов да загърби обвиненията си към служебните правителства на Радев, които сипеше през 2021 г. Тогава той заяви: „Румен Радев докара България до абсолютно безвремие, страната ни се превърна в царство на хаоса…. Всичко това се случва заради липсата на пилот в самолета“.

Президентът пък от своя страна се появи с вдигнат юмрук на протестен митинг, искащ оставка на Борисовото правителство. Очевидно този раздор между двамата остава в миналото, за да може всеки от тях да укрепи политическото си бъдеще. Освен това самият Радев бил наясно, че пореден служебен кабинет ще му донесе само негативи, което би било прът в колелото на плановете му за нов политически проект.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html