понеделник, 29 април 2024 г.

Иван Демерджиев: Част от доклада на САЩ за България не е актуален


Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър и вицепремиер Иван Демерджиев коментира разпространения преди дни доклад за България на Държавния департамент на САЩ в бТВ.

„Винаги се удивлявам, че проблеми, които се включват в подобни доклади, стават проблеми едва след като попаднат там. За тези проблеми говорихме 2019 – 2020 г. Хората излязоха на улиците. Сега, когато са отразени в доклад на друга държава, придобиват особена тежест.

Документите не казват нищо ново, но има едно неразбиране в тях – коментира се, че усилията на правителството не са достатъчни – има значителен ръст на разследваните лица, но няма осъдителни присъди.“

„Полицията превишаваше правомощията си по отношение на гражданите, биеше ги. Властите и прокуратурата тогава си затвориха очите. Днес същата тази полиция превежда възрастни хора през пешеходна пътека. Жандармеристите, които участваха в такива действия, помага на хората. Тази констатация не е меродавна в момента“, заяви Демерджиев отностно констатациите за полицейски произвол.

„Темата с мигрантите важи преди втори август и съм категоричен в това. Когато встъпих в длъжност, първата седмица имах разговор с турския министър и той постави темата за насилието на мигрантите, които се опитват да проникнат на нашата територия. Тази тема вече не се повдига в разговорите, защото не е актуална“, каза вътрешният министър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html