понеделник, 29 април 2024 г.

До края на септември удължават субсидираната заетост за украинците у нас

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

До края на септември удължават субсидираната заетост за украинците у нас, съобщи БНР, като се позовава на информация от социалното министерство.

Субсидирана заетост за украинските граждани с временна закрила в България, които се включат в проект „Солидарност“, ще бъде увеличена от три на шест месеца, считано от 1 април. По тази схема се осигурява и ментор за украинските граждани, за да бъдат въведени в работната среда. Те могат да получат и интеграционна добавка в размер на 356 лв., която се предоставя в продължение на три месеца и има за цел да покрие основни нужди при устройването им в България. По този проект има възможност да се подпомогат около 9000 украински граждани, но до момента са се възползвали по-малко от 3000.

В същото време в проучванията на Агенцията по заетостта около 47% от украинските граждани заявяват, че не възнамеряват да започват работа. Причината е, че по-голямата част от тях са жени с деца, които имат притеснения кой ще се грижи за децата им, а за някои от тях не се налага активно да търсят работа.

Министерството на труда и социалната политика предоставя възможности на украински граждани с временна закрила да се включат в безплатни обучения по български език. Въпреки това до момента няма нито едно подадено заявление за включване в подобни курсове.

На 6 юни миналата година Агенцията по заетостта подписа договор за реализация на мярката „Солидарност“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Бюджетът на мярката е около 47 млн. лв. от механизма REACT-EU.

Вчера служебното правителство прие решение за изменение и допълнение на Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България. С решението се удължава срокът на действие на програмата до 30 април при действащите в момента условия.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html