понеделник, 29 април 2024 г.

Украинският парламент назначи нови министри

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес украинският парламент одобри повишението на бившия началник на държавните железници в член на кабинета с ресор, включващ ключови отрасли, в рамките на незначителна промяна, целяща да укрепи правителството в борбата му с руската инвазия, предаде Ройтерс.

Олександър Камишин стана министър на стратегическите отрасли на промишлеността, след като успя да направи така, че украинските железници да не стпат по време на войната, превръщайки се в символ на украинската издържливост.

Парламентът одобри също разширяването на ресора на заместник министър-председателя Михайло Фьодоров и сега той ще отговаря за иновациите, развитието на образованието и технологията и ще е начело на министерството по въпросите на дигиталната трансформация.

Фьодоров допринесе значително за усилията на Украйна да си осигури използването на сателитната интернет услуга „Старлинк“ от компанията „СпейсЕкс“ на милиардера Илон Мъск.

Парламентът подкрепи назначаването на Оксен Лисовий за министър на образованието и науката. Лисовий бе начело на Малката академия на науките към Украинската академия на науките и влезе в армията след пълномащабната инвазия на Москва миналата година.

Освен че се опитва да преведе страната през руската инвазия, правителството полага усилия за модернизиране на административния апарат и изкореняване на корупцията, тъй като се стреми към членство в Европейския съюз.

„Предстоят не по-малко трудни предизвикателства: победа във войната, възстановяване, развитие на модерно образование, развитие на украинската наука и индустрия“, написа министър-председателят Денис Шмихал в „Телеграм“.

„Ето защо пред новите членове на правителството стоят високи и амбициозни цели“, допълни той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html