петък, 26 април 2024 г.

Тристранката подкрепи увеличение на командировъчните

Снимка: Министерски съвет

Националният съвет за тристранно сътрудничество подкрепи увеличението на командировъчните в страната и чужбина. Предложенията срещнаха широка подкрепа от работодателите, а от синдикатите им дадоха зелена светлина, макар и с някои забележки.

Основните промени са увеличаване на минималния размер на дневните пари от 20 на 40 лева, като да има възможност те да бъдат до 120 лв., ако това е уговорено в колективен трудов договор или в споразумение със синдикат. Заповедта за командироване да може да се издава електронна, като заверяването да не е задължително, а по преценка на работодателя, както и изплащането на пътните за гориво при пътуване с личен автомобил да се изплащат за градско и извънградско, а не както е до момента само за извънградско.

Предложението срещна подкрепата на работодателите от страна на АИКБ, Българска стопанска камара, КРИБ, Съюза за стопанска инициатива. Синдикатите изразиха принципна подкрепа.

Синдикати и работодатели постигнаха принципно съгласие и по отношение на командировъчните в чужбина, за които се предвижда да скочат с поне 10%, като се предлага сумите да се определят на база разликите в стандарта на живот между България и местоназначението. АИКБ, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, КРИБ и Съюзът за стопанска инициатива подкрепиха промените.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html