понеделник, 29 април 2024 г.

Студенти искат България да откупи къщата на Талев в Прилеп, държавата нехае

От години родната къща на писателя се руши.
Снимка: БГНЕС

Студенти призовават за пореден път България да откупи родната къща на писателя Димитър Талев в град Прилеп, Северна Македония, съобщава БГНЕС.

Днес членове на студентски клуб “Кан Кубер” организират национална пресконференция на тема “Къщата на Димитър Талев в Прилеп – възможности и решения”, в която ще призоват българската държава да направи нужното, за да запази този паметник на българщината в Македония. В нея ще вземат участие собственичката на къщата в Прилеп Снежана Аческа, наследници на писателя, патриотични организации и общественици.

От години е известно, че къщата на Димитър Талев в родния му град Прилеп се руши. Легендарната къща, която е описана в „Железния светилник“ като дом на семейство Глаушеви, е собственост на семейството на Снежана Аческа от 1926 г. Жената иска да я продаде само и единствено на българската държава, която да съхрани историята в нея и да я превърне в културен център, тъй като самата тя няма възможност да я поддържа. Държавата ни не проявява интерес вече две десетилетия, уточнява БГНЕС. Явно все още коминтерновският дух на създателите на т. нар. македонска нация Сталин, Тито и Димитров все още не излиза от умовете и сърцата на българските политици, вече близо 80 години.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html