събота, 27 април 2024 г.

Китай и Русия за пореден път обявиха стратегическо сътрудничество

Си Цзинпин и Владимир Путин в Кремъл след подписването на документите.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин и китайският Си Цзинпин в Кремъл днес подписаха редица документи за „стратегическо сътрудничество“, съобщи Ройтерс.

„Убеден съм, че нашето многоаспектно сътрудничество ще продължи да се развива за доброто на народите на нашите страни“, каза руският президент в излъчено по телевизията изявление.

Путин и Си подчертаха, че „отговорният диалог“ е най-добрият начин за устойчиво уреждане на украинската криза, съобщиха китайските държавни медии. Според тях Москва е потвърдила ангажимента си за възобновяване на мирните преговори възможно най-скоро. Китай и Русия са изтъкнали, че за да бъде уредена украинската криза, трябва да бъдат уважавани „легитимните тревоги относно сигурността“ на всички страни и да се избягва конфронтацията между лагери.

Путин заяви след срещата със Си, че китайските предложения могат да послужат за основа на мирно уреждане в Украйна, но че Западът и Киев още не са готови за това. Руският президент обвини западните сили, че се бият „до последния украинец“.

Китайският лидер определи разговорите като „открити и приятелски“. Той повтори, че Пекин поддържа „неутрална позиция“ във връзка с Украйна, и призова за диалог. Си заяви, че във връзка с украинската криза Китай се ръководи от принципите на Устава на ООН и поддържа безпристрастна позиция.

Русия и Китай посочиха в съвместно изявление, че близкото партньорство между тях не представлява „военно-политически съюз“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html