петък, 26 април 2024 г.

Френският кабинет оцеля и при втория вот на недоверие

Протестите срещу спорната пенсионна реформа ще продължат, прогнозират местните медии.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският кабинет оцеля и при втория вота на недоверие в Националното събрание (долната камара на френския парламент), предложени от депутати, които се противопоставиха на опитите за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, предаде АП, цитирана от БТА

Единият от вотовете бе внесен от крайнодясната партия „Национален сбор“, а другият, потенциално по-опасен за правителството – от малка центристка група, която събра подкрепата и на левицата. Първият вот на недоверие на центристите, събра 278 гласа „за“, при необходими 287 гласа за сваляне на правителството. Вотът на крайната десница събра едва 94 гласа „за“.

С днешното отхвърляне и на двата вота на недоверие законът за пенсионната реформа може да се смята за приет, отбелязва АП. Веднага щом стана ясно за провала на вота на недоверие, депутатите от крайнолявата партия „Непокорна Франция“ започнаха да скандират „Оставка!“ към премиерката Елизабет Борн и издигнаха плакати с надпис: „Ще се видим на улиците!“.

„Нищо не е решено, ще продължим да правим всичко по силите си тази реформа да бъде оттеглена“, каза пред журналисти ръководителят на парламентарната група на „Непокорна Франция“ Матилд Пано, цитирана от Ройтерс.

В югозападния град Бордо между 200 и 300 души, най-вече младежи, протестираха срещу реформата и скандираха: „Макрон, оставка!“. Те подпалиха няколко кофи за боклук.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html