понеделник, 29 април 2024 г.

От 4 септември затварят за 15 седмици тунела „Монблан“ в Алпите

Подземното транспортно съоръжение е построено преди 60 години.
Снимка: WIKMEDIA.ORG

От 4 септември затварят за 15 седмици тунела „Монблан“ в Алпите, съобщава АФП. Подземното съоръжение е основна транспортна ос между Франция и Италия. Първото спиран ена трафика ще е до 18 декември 2023 г. и ще трае 15 седмици. След това отново и през 2024 г. заради сериозни ремонти, които ще продължат през идните години.

Построен преди 60 години, през тунела ежедневно минават хиляди превозни средства. Той е двупосочен с дължина от 11,6 км и е на етап, когато няма да са достатъчни само „козметични промени“. „Избрахме да предприемем по-мащабни и по-съществени ремонти, за да дадем втори живот на този тунел“, каза Грегори Шваршаупт, заместник директор на компанията Ей Ти Ем Би (ATMB).

Първите два строителни етапа, квалифицирани като „експериментални“, ще позволят да се ремонтира свода на четири участъка от 1200 м или около 10 на сто от общата дължина и в най-кратък срок да се изготви график за останалите 90 на сто, които също трябва да бъдат реновирани през идните години.

През тунела през цялата година минават около 1700 тежкотоварни камиони дневно, а трафикът на лекотоварни превозни средства е бил средно 3600 автомобила дневно с пикове от над 6000 автомобила през август. Есенният период се характеризира с най-ниско равнище на туристически трафик.

В края на 2022 г. информацията в италианските медии за потенциални сценарии на затваряне предизвикаха силни безпокойство сред работодателските организации в страната, които се опасяват, че това ще „постави на колене“ икономиката на страната.

Около 92 на сто от стоките, които циркулират между Франция и Италия, минават през този път, според Алпийската териториална агенция.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html