петък, 26 април 2024 г.

Гълъб Донев: Финансите на държавата са стабилни

Снимка: БГНЕС

Служебният премиер Гълъб Донев заяви, че финансите на държавата са стабилни и стана поредният висш държавен чиновник опровергаващ апокалиптичните изказвания на служебната финансова министър Росица Велкова от преди дни. „Няма опасност за валутния борд, няма опасност за курса лев-евро, няма опасност доходите да не се изплащат“, заяви Донев в ефира на NOVА. Той увери също, че всички социални плащания ще бъдат направени в съответните срокове. Гълъб Донев коментира доклада на служебния финансов министър Росица Велкова, свързан с бюджетния дефицит и мерките, които служебното правителство предлага.

Премиерът обясни, че в доклада са изложени рисковете, които винаги се описват в такъв документ, който се изготвя преди бюджетната процедура. Описани са рисковете за политиците, които ще приемат държавния бюджет, ако се впуснат в популистки решения и започнат да наддават предизборно, каза Донев. Ние сме описали мерките, които няма да доведат до фалит на държавата и до спиране на плащанията, допълни той. Фалит на държавата е заглавие, което излезе в медиите, в доклада не се споменава това, обясни служебният премиер. Той определи министър Росица Велкова като компетентен професионалист, който много добре води финансите на държавата.

Гълъб Донев ксе изказа и относно предложението на служебния кабинет за т. нар. данък свръхпечалба. Това е солидарна еднократна такса, която са въвели много държави в Европейския съюз (ЕС). Методиката, която е разработена за тази солидарна такса, е съгласно регламента на ЕС – подобна на начина, по който се иззема в момента свръхпечалбата от енергийните компании, каза премиерът. От 1 юли 2023 година се предвижда всички компании, които генерират свръхпечалба, да внесат еднократна такса, обясни Донев. Премиерът подчерта, че малкият и средният бизнес, семейните компании по никакъв начин няма да бъдат засегнати от този данък. Такава солидарна такса въведоха и Франция, и Нидерландия, и Белгия. За да може държавата да си позволи други социални плащания, разясни Донев, но добави, че всичко е в ръцете на народните представители, които ще влязат в следващия парламент.

Служебният премиер коментира и мерките, които правителството предприе, свързани с контрола на цените на основните хранителни продукти. По думите му след предприетите мерки и диалога с хранителните вериги, има тенденция на установяване на трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост. В момента тези акции са на много повече продукти, има и постепенно намаление на инфлацията. С близо 15% се увеличиха продуктите, които влизат в промоции постоянно, намалението на цените е средно 20-25%, каза Донев. По отношение на предлагания от кабинета таван на надценката, премиерът каза, че все още се водят разговори с търговските вериги. Ние търсим онези механизми, които могат да доведат до това цените на хранителните стоки да бъдат в нормални граници. Ще проведем още разговори с търговските вериги – искаме да изсветлим цялата верига от производител до доставка в магазина, да видим ценообразуването. Когато имаме необосновано нарастване на търговските надценки, там, където те нарастват, трябва да се види има ли обективни причини за това нарастване, коментира Донев.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html