петък, 26 април 2024 г.

43 български икони до 23 юли на изложба в Краков

Снимка: PRZEGLADPRAWOSLAWNY.PL

43 български икони до 23 юли ще бъдат на изложба в Краков, съобщи БТА. Колекцията е на майстори от Банската иконописна школа ще бъде и ще бъде експонирана в Националния музей в Краков, в Двореца на епископ Еразъм Циолек – специализиран в показване на средновековно и православно изкуство, съобщиха от посолството на България в Полша.

С натрупаните от 1879 г. насам разнообразни ценни фондове от художествени и исторически артефакти, Националният музей в Краков, разположен в 10 сгради, е признат като една от най-богатите музейни институции на изкуствата не само в Полша, но и в света.

В продължение на четири месеца жителите и гостите на най-посещавания полски град ще имат възможност да се запознаят с шедьоври на четири поколения иконописци от Банската школа, създадена от Тома Вишанов – Молера.

От октомври 2022 г. досега иконната изложба бе показана с голям успех във Варшава и Бялисток. Гостуването в Полша се осъществява в партньорство между Музеен комплекс – Банско и Българския културен институт в полската столица.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html