петък, 26 април 2024 г.

Украински военни свалиха китайски дрон със стрелба с калашници

Украински войници са свалили китайски дрон със стрелба с автомати АК-47 през уикенда, предаде Си Ен Ен.
Дронът е бил Mugin-5, търговски безпилотен летателен апарат, произведен в Китай.
Някои технологични блогъри твърдят, че машините са известни като „дронове на Alibaba“, тъй като са били достъпни за продажба на цена до 15 000 долара на китайски пазарни уебсайтове, включително Alibaba и Taobao.
От Mugin Limited потвърдиха пред Си Ен Ен, че това е техен летателен апарат, като нарекоха инцидента „изключително разочароващ“.
Това е най-новият пример за преоборудване на граждански дрон и въоръжаването му след нахлуването на Русия в Украйна, което е знак за бързо променящите се модели на водене на война.
„Покрай фронтовата линия през цялото време извършваме въздушно разузнаване“, казва Максим, 35-годишен боец от териториалната отбрана, който иска да бъде идентифициран само с първото си име.
През нощта от петък срещу събота Службата за сигурност на Украйна (СБУ) заяви, че техни агенти, базирани в контролираната от Русия територия, са ги предупредили, че оттам е изстрелян безпилотен летателен апарат, насочен към украинска цел.
Според Крис Линкълн-Джоунс, пенсиониран офицер от британската армия и специалист в областта на войната с безпилотни летателни апарати, въоръженият търговски дрон не е имал монтирана камера, което означава, че не е могъл да бъде използван за наблюдение, и по същество го прави подобен на „тъпа бомба“.
Още през януари официални лица в контролираната от Русия Луганска област в Източна Украйна заявиха в публикация в Телеграм, че са свалили „Mugin-5“, изстрелян от украинските сили.
Боеприпасът, зареден на дрона, вероятно е бил с „високоексплозивна фрагментационна“ конструкция, която е „проста и не много аеродинамична“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html