петък, 26 април 2024 г.

Втори сме в ЕС по регистрирани храни с традиционно специфичен характер

Само месни продукти сме регистрирали в категорията храни с традиционно специфичен характер.
Снимка: ВАСИЛ НАНЧЕВ

Втори сме в ЕС по регистрирани храни с традиционно специфичен характер, съобщи БТА. Придвижването напред в класацията стана възможно, след като днес Европейската комисия (ЕК) официално вписа и „Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ в регистъра по схемите за качество на храните с традиционно специфичен характер (ХТСХ), информират от земеделското министерство. Регистрацията по схемите за качество дава право да се обозначи със специален европейски знак опаковката на продукта, като по този начин той се защитава от фалшифициране и злоупотреба.

„Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ е традиционен български траен сурово-сушен месен продукт. Приготвен от раздробено прясно месо, натурални спомагателни материали и напълнен в естествени обвивки. Произвежда се повече от 50 години чрез прилагане на оригинална технология, която се състои в подходящо сортиране на месо, подбиране и дозиране на подправките, както и оформяне на отделните парчета под формата на подкова. По време на зреенето и сушенето се прилага характерното за националните традиционни сурово-сушени продукти пресоване, което спомага за постигане на специфичен външен вид.

Инициативата за регистрация на наименованието е на Сдружение „Традиционни сурово-сушени месни продукти“, което е подало заявление в агроминистерството през 2020 г.

Заедно със „Суджук Търновски“/“Търновски суджук“ в Европейския регистър на ХТСХ и в Европейския регистър на Защитените наименования за произход (ЗНП) и Защитените географски указания (ЗГУ) вписаните национални продукти вече са 10. От тят с ХТСХ са „Филе Елена“, „Луканка Панагюрска“, „Роле Трапезица“, „Кайсерован врат Тракия“, „Пастърма говежда“, както и „Луканка Троянска“/“Троянска луканка“.

За разлика обаче от класацията при традиционните храни, България е на опашката при храните със защитено Защитено наименование за произход (ЗНП). Там сме успели да регистрираме само Странджанският манов мед, сочи справка в сайта на ЕК. Със защитено географско указание (ЗГУ) са прословутото Българско розово масло и Горнооряховският суджук. Засега нямаме регистрации за млечни продукти. В сайта на ЕК има информация за задвижена процедура от февруари миналата година за Българско кисело мляко и за Бяло саламурено сирене.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html