петък, 26 април 2024 г.

МВнР проведе остър разговор със сръбския посланик заради арестуваните българи в Босилеград

Снимка: МВнР

Генералният директор по „Европейски въпроси“ в Министерство на външните работи (МВнР) Славена Гергова е провела телефонен разговор с посланика на Сърбия в България Желко Йович на 13 март, по искане на българската страна. Това съобщиха от МВнР.

Повод за разговора е временното арестуване на двама български активисти на 11 март 2023 г. По същото време Вучич беше в Босилеград и се срещна с местната общност

От МВнР пишат, че от българска страна е била поискана информация за случилото се, което „хвърля сянка върху посещението на президента на Сърбия Александър Вучич в Босилеград, което е първо посещение от 97 години насам на сръбски държавен глава в града, в който живее голяма част от българското национално малцинство“. Причините за задържането на двамата активисти на българското национално малцинство, които се борят за подобряване на условията на живот в Босилеград, трябва да бъдат изяснени, посочват от ведомството, като добавят, че е важно да се отчете и „предизвиканата негативна реакция в България“. Спазването на правата на човека и в частност осигуряването на възможност за свобода на изразяване са ключови условия в процеса на европейска интеграция, пишат още от МВнР.

От ведомството информират още, че разговор по темата е бил проведен и в събота – 11 март, с полицейското управление в Босилеград от консула на България в Ниш Илия Бонджолов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html