събота, 27 април 2024 г.

Еврокомисар идва у нас за боеприпасите за Украйна

Държавната фирма ВМЗ е един от най-големите производители на оръжие и боеприпаси.
Снимка: ЕПА/БЕГНЕС

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон ще посети до края на седмицата България и Словакия за да накара тези 2 бивши соцстрани по-бързо да увеличат производството на боеприпаси за Украйна. Това стана ясно от участието му в предаване на в предаване на радио Ер Ем Се, цитиран от АФП и БТА.

„Европейският съюз ще положи усилия да увеличи производството на боеприпаси, предназначени за Украйна, от „петнайсет индустриалци в единайсет страни“ членки на общността. Трябва много да се бърза – войната в Украйна, трагична и водена по желание на Владимир Путин, се е превърнала сега в окопна война, война на прекия сблъсък, и нещата очевидно зависят от това кой ще изпрати повече боеприпаси, едната страна или другата“, заяви Бретон. Той подчерта, че що се отнася до доставките на боеприпаси, Украйна „е зависима“ от Европа. Украинската армия постоянно бие тревога заради недостига на 155-милиметрови снаряди за оръдията, използвани от нея срещу руските войски.

Бретон посочи, че тази седмица ще посети България и Словакия, за да положи усилия местната оръжейна промишленост „да увеличи много бързо производството“, и да прикани индустриалците да увеличат производствения си капацитет. Тази „тема засяга целия западен свят“, отбеляза той, като припомни срещата на министрите на отбраната от ЕС с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг миналата седмица в Стокхолм, където бе приет план на стойност 2 млрд. евро за спешни доставки на налични материали за Украйна и за общи поръчки на боеприпаси.

Колкото до 155-милиметровите снаряди, такива се произвеждат в Европа повече, отколкото в САЩ, изтъкна Бретон. „Този вид боеприпаси са предназначени главно за високоинтензивни войни и никой наистина не си бе представял отново да има високоинтензивни войни, особено в Европа“, добави еврокомисарят.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html