петък, 26 април 2024 г.

Росица Матева: Броенето на бюлетините ще се излъчва на живо

Снимка: БГНЕС

По време на гласуването през целия изборен ден няма да има видеонаблюдение, за да не се притесняват избирателите, че някой ще записва за кого са гласували. Тези устройства, с които ще се осигурява видеонаблюдението на изборите, ще се включат след като приключи изборният ден, след като председателят на СИК обяви неговия край, уведоми РИК и се обяви край на изборния ден в цялата страна, обясни Росица Матева, говорител и зам.-председател на ЦИК.

Какви ще са устройствата за видеонаблюдение при броенето на бюлетините, кога ще бъдат доставени и как ще се борави с тях, трябва да отговорят от „Информационно обслужване“ и Министерство на електронното управление. Техническото осигуряване на видеонаблюдението е дейност, възложена на МС, който я възложи на Министерството на електронното управление – респективно на „Информационно обслужване“, заяви Матева.

Изборният ден ще протече както и досега, но за разлика от предходните избори, сега избирателите ще имат възможност да избират дали да гласуват с машина или хартиена бюлетина.

Тя заяви, че имат уверение от Министерството на електронното управление, че устройствата ще са такива, че много лесно ще се включват – буквално със зелено и червено копче. Ще има стойка, върху която ще се поставят. Задължението е да бъдат насочени така, че да се вижда масата, върху която ще бъдат броени бюлетините. Ще се излъчва и попълването на протоколите и подписването им.

Изискването на ЦИК е устройствата да са с такава разделителна способност, за да се вижда как е гласувал избирателят, номера на партията и коалиция и номера на преференцията. Трябва да се записва и звук, за да се чува какво обявяват членовете на СИК, които вадят бюлетините.

В населените места, където липсва интернет или има технически причини, ще бъде извършен запис. Навсякъде едновременно с излъчването на живо ще се прави запис. Записите ще бъдат качени в интернет платформа, за да бъдат гледани впоследствие.

По подобен начин се правят изборите в Южна Корея, каза Росица Матева.

Тя напомни на членовете на СИК, че на страницата на ЦИК ще бъдат качени в електронен вариант протоколите, така че могат да започнат да правят симулации.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html