събота, 27 април 2024 г.

МВФ: Опустошителни последици очакват руската икономика

Кристалина Георгиева
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Опустошителните последици върху руската икономика ще дойдат в средносрочен план, коментира Кристалина Георгиева пред CNN, като уточни, че ръководеният от нея Международен валутен фонд е взел под внимание пренасочването на продажбите на руски нефт към Индия и Китай, след като европейският пазар е затворен за тях заради военната агресия на Москва срещу Украйна.

Според Георгиева Русия вече страда от липса на достатъчно работна ръка, защото много от хора са емигрирали. Също така прекъснатият достъп до технологии има своя ефект върху руската икономика, а и широкият пакет от санкции върху енергийния сектор оказва влияние. В средносрочен план можем да видим свиване на руската икономика със 7%, прогнозира Георгиева.

CNN припомня, че в понеделник руското правителство е докладвало за бюджетен дефицит от 2,58 трилиона рубли (което се равнява на около 34 млрд. долара) за януари и февруари тази година. За сравнение за същия период през 2022 година Москва е работила с бюджетен излишък от 415 милиарда рубли (равняващ се на 5,5 млрд. долара). На годишна база приходите от продажба на природен газ и петрол са спаднали с 46 %, според официалните данни на Москва.

Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари миналата година, а първите санкции срещу държавата – агресор бяха наложени още март миналата година, като впоследствие бяха разширени.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html