понеделник, 29 април 2024 г.

Риши Сунак е подложен отново на натиск да покаже данъчните си декларации

Снимка: БГНЕС

Риши Сунак е подложен отново на натиск да покаже данъчните си декларации, след като няколко пъти обеща да го направи, предаде ДПА.

Сунак каза, че ще публикува документите, разкриващи колко данъци плаща, „много скоро“, когато беше притиснат по въпроса по време на днешния парламентарен контрол.

„Преди повече от 100 дни министър-председателят обеща да публикува данъчните си декларации. Той все още не го е направил“, каза депутатът от Лейбъристката партия Ричард Бъргън, откривайки заседанието на парламента.

„Хората искат прозрачност в нашата политика, особено защото министър-председателят е най-богатият премиер в историята и защото имаме известни опасения“, каза той.

„Така че, защо за бога, министър-председателят все още не е публикувал данъчните си декларации? Кога ще го направи? И когато го направи, ще включи ли данъчните си декларации от САЩ“, попита депутатът.

„Както вече потвърдих, ще публикувам данъчните си декларации и това ще бъде направено много скоро“, отговори Сунак.

Семейните финанси на Сунак бяха подложени по-рано на проверка, докато той беше финансов министър, след като беше разкрит т. нар. статут „без местожителство“ („non-dom“) на съпругата му Акшата Мурти. За лице с такъв статут се смята, че основното му местожителство е извън Великобритания и може да не се налага да плаща британски данъци върху доходите си от чужбина.

Заради възникналите спорове Мурти каза, че ще плаща британски данъци върху всички свои доходи в цял свят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html