понеделник, 29 април 2024 г.

Най-малко още трима души отиват на съд за влаковата катастрофа в Гърция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко още трима души отиват на съд за влаковата катастрофа в Гърция, пише днес в. „Катимерини“.

Според изданието, показания, дадени пред разследващите показват, че вече има информация за съучастие и на други лица в провинението на началника на гарата в Лариса, който бе задържан веднага след трагичния инцидент отнел живота на 57 души. Визира се отговорността и на инспектора на движението по линията, а също така и на други ръководители – началникът на следобедната смяна, който трябвало да остане на поста си до 23:00 часа и не на последно място отговорникът за поемането смените на критичните жп гари, които са давали само общи указания. Освен това процесуално-следствените действия вече са насочени към търсене на отговорността, която вероятно е имал загиналият машинист на фаталния влак. За него има свидетелски показания, че той е трябвало да посочи грешката си на неопитния началник на гарата и да поиска разяснение относно грешния курс на композицията.

Докладът на назначените от прокуратурата експертизи ще бъде предоставен на разследващите органи най-късно до довечера. Той ще включва пълна и подробна оценка на разговорите между ръководителите на гарата преди фаталния сблъсък, електронните записи на пътя на пътническия влака, движението на товарната композиция, както и трафика на влаковете, предшестващи трагичното събитие.

Според информацията прокурор на Върховния съд сега е изискал преписката по делото за инцидент от 2017 г., с дерайлирал влак и трима загинали. Докладите от онова време също показват, че е имало подобни оплаквания за лошото състояние на железопътната мрежа. Преди 6 години обаче тези обстоятелства не са били разследвани и може да се сметне за уместно това да се направи сега, пише „Катимерини“.

Висши гръцки магистрати, занимаващи се основно с финансови афери са казали, че е абсолютно приоритетно разследването на всички забавени или неизпълнени договори за модернизацията на железопътната мрежа.

Катимерини“ припомня, че през миналата Европейската прокуратура започна разследване за неизпълнение на договорите за модернизация на жп транспорта в Гърция, финансирани със средства от ЕС. То обхваща следните проекти: Договор от 2005 г. за модернизация на жп мрежа в участъка Атина-Ахарнес-Лиозия-Коринт. От 2013 г. са договорите за участъка Ахарнес-Титорея и за отсечката Титорея–Домокос и от 2015 г. за трасето между столицата Атина и пристанището Пирея.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html