понеделник, 29 април 2024 г.

МС одобри предложените промени за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор

Министерският съвет отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с повишаването на ефективността на наказателното производство и регламентиращи ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници. Това съобщи в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков, предаде БТА.

„Законопроектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от апелативен или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това. Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип по списък, предварително одобрен от общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, измежду хората, дали съгласието си за включване им в този списък“, разясни министър Зарков.

Той припомни, че този законопроект беше внесен в предишното Народно събрание и гласуван единствено на първо четене на 27 януари т.г., но поради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена докрай.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html