понеделник, 29 април 2024 г.

България ще настоява българските фермери да получават субсидии като колегите си в Европа

България ще настоява пред Европейския съюз за изравняване на субсидиите, които получават българските земеделски производители, с тези в държавите от Западна Европа. Това стана известно от думите на служебния министър на земеделието Явор Гечев. В интервю за БНТ той заяви, че на днешното си заседание Министерският съвет ще приеме нарочна декларация, с която ще бъде поискано отваряне на многогодишната финансова рамка за изравняване на субсидиите. Настояването ще бъде внесено в Съвета на министрите, обясни Гечев.

По думите му украинската криза влияе изключително много на страните в Източна Европа. Това са страните, които на практика получават по-ниски субсидии от западните държави. Тежестта на войната и по-малките субсидии дават много силно негативно отношение, добави Гечев.

Той добави, че зърнопроизводителите не само в България, но и в Румъния, Полша и Унгария, готвят протести.

Това, което можем да направим ние, е да работим със зърнопроизводителите. Те са прави. Пазарът е натиснат, не толкова заради директния внос на пшеница от Украйна, но има големи количества слънчоглед, които се внасят. Плюс това, в Черно море, заради близостта на войната, търговията беше спряла за месец-два. В момента се активизира, но проблемите ще продължат, докато има война и ние искаме Европа да реагира, защото това, което може да направи държавата със собственото си законодателство, е ограничено, добави Явор Гечев.

По думите му, ако субсидиите бъдат изравнени, не само зърнопроизводителите, но и всички земеделски производители ще получават повече средства. В момента ние сме далеч от средните нива на подпомагане, добави министърът. С правителствено решение ние ще поискаме реакция на Европа и то още сега – да не се отлага за определени периоди от време, а тази европейска солидарност да се прояви сега, каза Гечев.

Относно инфлацията и покачването на цените на хранителните стоки, министърът заяви, че след намесата на държавата и опита на служебното правителство да овладее процеса, сигналите за нередности и нелоялни практики във веригите са нараснали многократно.

Вече се усеща, че има реакция на пазара. Голяма част от продуктите влизат в промоции от 25 %, което означава, че си вършим работата. Но искаме стоките да не поевтиняват само с промоция, а това да бъде тенденция. Цените могат да се свият с около 20 %, а изкупните цени да се вдигнат с 5-10 %, каза министърът.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html