неделя, 28 април 2024 г.

Антониу Гутериш е на посещение в Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е на посещение в Украйна за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава БНР.

Двамата ще обсъдят подновяването на Черноморската инициатива за зърното, чието действие изтича на 18 март. Благодарение на споразумението, сключено между ООН, Украйна, Русия и Турция на 22 юли миналата година, досега от Украйна са изнесени около 20 милиона тона зърно през транспортен коридор в Черно море.

В самата Украйна продължават сраженията за Бахмут в Донецка област. Според американския Институт за изследване на войната руските сили няма да са в състояние да използват евентуалното превземане на града за по-нататъшна офанзива към градовете Краматорск и Славянск, тъй като тактическите нападателни части, използвани при Бахмут, не са в състояние да водят маневрена война.

Хиляди украинци са получили комплексни травми, свързани с войната, и се нуждаят от рехабилитация и специално оборудване, смятат от Световната здравна организация. Руските терористични атаки срещу здравни заведения, намалелият брой здравни работници и недостигът на електроенергия възпрепятстват оказването на помощ на нуждаещите се в Украйна, констатира СЗО.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html