събота, 27 април 2024 г.

Сложиха на мястото й шефката на руската гимнастика, оплюла българските златни момичета

Шефката на руската художествена гимнастика Ирина Винер беше изхвърлена за 2 години от международни състезания. Една от основните причини за това са публичните обвинения и критики срещу българския ансамбъл, след като диамантените момичета триумфираха безапелационно с титлата на олимпийските игри в Токио. Веднага след това Винер подхвана медийна атака срещу Международната федерация по гимнастика, обявявайки, че съдийството е било тенденциозно и всичко е било предрешено. Цяла Русия се възмути, че българките са номер едно и последва масирана ракетна атака от плюнки. За щастие, нашите грации са над тази дребнавост.

На Олимпиадата в Токио през 2020 година беше нарушена двадесетгодишната хегемония на руските гимнастички в индивидуалния многобой и при ансамблите. Сочените за фаворити Дина Аверина и руският ансамбъл останаха на второ място на олимпийския турнир. Линой Ашрам от Израел триумфира с титлата в индивидуалната надпревара, а българките спечелиха олимпийските златни медали при ансамблите. Рускините, които бяха свикнали да са винаги първи и съдийките да затварят очите си за грешките им, пропищяха!

Вълна от недоволство и критика срещу съдийството избухна от страна на Винер, нейни бивши възпитанички, публични лица и политици в Русия. Как така някакви си български момичета ще им отмъкнат олимпийското злато, което по право си е тяхно?

Друга причина за отстраняването е недопускането на рускинята Наталия Кузмина до изборите в Техническия комитет към ФИГ през 2021 г. Кузмина беше президент на Техническия комитет и пряко отговаряше за съдийството на олимпийския турнир. Винер я обвини, че е работила против интересите на страната си, вследствие на което оттегли кандидатурата й за втори мандат в Техническия комитет на ФИГ. Последва жалба от страна на Кузмина до независимата етична комисия. Винер получи предупреждение още през 2008 година за публични изявления, нарушаващи етичните правила на ФИГ, във връзка с резултатите от световния шампионат през 2007 година, когато украинката Анна Бессонова спечели абсолютната титла. Изглежда според дамата винаги, когато печели някой друг, а не рускините, това е дълбоко нечестно и конспиративно.

За радост, нашите златни момичета се радват на топъл прием навсякъде другаде по света! Експерти, състезателки и чужди медии се скъсват да ги хвалят. В Япония българките са като богини, особено в град Мураяма, където тренираха преди Олимпиадата.

Двугодишната дисквалификация на Винер ще започне след премахване на санкциите съм руските гимнастички, наложени заради войната в Украйна.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html