понеделник, 29 април 2024 г.

Икономисти: Да се контролират цените е безумно административно упражнение!

„Овладяването на цените на стоките е безумно административно упражнение, което натоварва затлачената администрация от такива мерки, програми. Не мисля, че намесата на пазара с ценови контрол, ще е успешно. Търговските вериги са много по-напред и умело заобикалят всички атаки и по най-законния ред продължават да правят бизнеса. Инструментът на държавата трябва да бъде в облекчаване на бюрокрация и администрацията”. Това заяви икономистът Преслав Райков пред Нова нюз.

Икономистът Георги Вулджев също не разбира защо от правителството се вдига този медиен шум за овладяване на цените. „Именно управляващите периодично трябва да правят проверки”, изтъкна той. Според Вулджев, ако има увеличение на цената на хляба, то поскъпването ще бъде в рамките на стотинки.

Повод за думите им е евентуално връщане на ДДС върху цената на хляба, което, според бранша, би довело до драстичното поскъпване. Прогнозата е от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Те уточняват, че това е единственият хранителен продукт у нас, който успява да задържи цената си повече от 8 месеца. Според хлебопроизводител от Бургас спекулативно високи цени на хляба не са от производителите, а от търговци, които могат да си го позволят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html