понеделник, 29 април 2024 г.

Георги Ангелов: Раздаването на компенсации на калпак помпа инфлацията

Снимка: ЛИЧЕН АРХИВ

„Цените в България се вдигат бързо нагоре и протяжно, когато трябва да вървят надолу. Този „ефект“ е свързан с недостатъчно конкурентния пазар и щедрото раздаване на пари на калпак за компенсации. Това изкривява начина, по който работи системата. Защо компенсираме инфлацията на тези, които я създават? Тази подкрепа трябваше да се дава при условие и с приемане на конкретни ангажименти“. Това в ефира на БНР Георги Ангелов, старши икономист на „Отворено общество“. И допълни, че се мислят скъпи мерки, които са неработещи.

„Когато поскъпнаха зърното и токът, имаше основание да поскъпне и хлябът. Но тези фактори днес ги няма. Няма и ДДС върху хляба. Затова би трябвало той да поевтинее. Ето това е един пример. Мерките трябва да са насочени към тези, които страдат, а не да бъдат индиректни през различни посредници и да не стигат до тези, които би трябвало да подпомогнат“, поясни икономистът.

Ангелов посочи още, че Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да се събуди, защото това е легитимният орган, който има правомощията да разследва и да наказва с глоби. „Това би трябвало да бъде задача номер 1 за парламента – да се изберат читави хора, които да задвижат този орган“, призова експертът.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html