понеделник, 29 април 2024 г.

ISW: Украинската защита на Бахмут остава стратегически стабилна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили вероятно извършват ограничено тактическо изтегляне в Бахмут, въпреки че все още е твърде рано да се оценят техните намерения за пълно отстъпление от града. Украинците може да се изтеглят от позициите си на източния бряг на река Бахмутка. В петък те разрушиха железопътния мост над реката в североизточната част на града. Това пише в ежедневния доклад на Институтът за военни изследвания на САЩ (ISW).

Украински военнослужещ казва за украинско издание, че руските сили все още не са преминали река Бахмутка в центъра на Бахмут към 4 март, а руски блогъри твърдят, че групата „Вагнер“ е изтласкала украинските позиции обратно към центъра на Бахмут.

Украинската защита на града, който руснаците от месеци не могат да превземат, остава стратегически стабилна, тъй като продължава да унищожава живата сила и бойната техника на агресора. Малко вероятно е украинските военни да се изтеглят от Бахмут наведнъж и може да продължат постепенно отстъпление с бой, за да изтощят руските сили чрез продължаващи улични боеве.

Руските сили пък няма да имат възможността бързо да си осигурят значителни териториални придобивки, когато водят градска война. Центърът на град Бахмут е разположен на западния бряг на река Бахмутка и руските сили ще трябва да се бият през района, ако не успеят да напреднат директно на север или юг от Бахмут на запад от центъра.

Изтощителната кампания на руската армия за превземане на Бахмут вероятно е подтикнала руските паравоенни блогъри да възприемат по-реалистични очаквания за по-нататъшни руски операции в Украйна. Командирът на Донецката народна република (ДНР) и руският блогър Александър Ходаковски постави под съмнение дали руските сили са подготвени за потенциални украински контраофанзивни операции, след като вероятно „се бяха увлекли от Бахмут и Въгледар и предположи, че руските сили може да са поставили условия за украинска контраофанзива чрез силно изразходване на бойните действия сила и ресурси за тези операции.

Лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин по подобен начин оцени, че на руските сили ще са необходими до две години, за да достигнат административните граници на Донецка област.

В момента руските сили не разполагат с жива сила и бойна техника, необходими за поддържане на мащабни настъпателни операции за подновяване на офанзивата към Краматорск и Славянск, да не говорим за продължила години кампания за превземане на цяла Донецка област. Смислените руски офанзиви около Въгледар или другаде в западната Донецка област също са силно съмнителни.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html