понеделник, 29 април 2024 г.

Шефът на Австрийската централна банка подкрепя още 4 вдигания на лихвата на ЕЦБ

Снимка: WIKIMEDIA.ORG

Шефът на Австрийската централна банка Роберт Холцман и член на Управителния съвет на Европейската централна банка обяви, че подкрепя по-нататъшно повишаване на лихвените ставки с по 50 базисни пункта (с 0,5%) на всяко едно от следващите заседания на ЕЦБ до юли.

„Предполагам, че базовата инфлация няма да отслабне значително през първата половина на годината и ще остане около сегашното ниво, посочи той в интервю за Handelsblatt, публикувано в понеделник, цитирано от БНР. „В такъв случай очаквам да увеличим лихвите с по половин процентен пункт още четири пъти тази година“, добави той.

Роберт Холцман е сред най-агресивните привърженици в ЕЦБ да политиката на затягане (повишаване) на лихвите, отбелязва агенция Блумбърг. Мнозинството членове на ЕЦБ са почти напълно убедени, че ще увеличат разходите по заемите (лихвите) с още 50 базисни пункта на заседанието на централната банка през следващата седмица, но все още няма сигурност какво ще се случи след това.

Междувременно Холцман каза, че нивото на разходите по заемите все още не е рестриктивно и трябва да бъде много по-високо, за да ограничи икономическия растеж. „Дори ако сега повишим лихвените проценти три пъти с по 0,5%, ние ще достигне само депозитна лихва от 4%, където грубо казано ще навлезем в ограничителната зона“, отбеляза той. Холцман каза още, че ЕЦБ може да обмисли добавянето на допълнителни облигации към своята програма за количествено затягане, за да свие баланса си с по-бързи темпове.

Прекратяването на покупките по програмата PEPP – програмата за изкупуване на облигации, обявена в началото на пандемията – може да бъде обсъдено през есента, посочи той. „Искам да сложа това на масата, в противен случай рискуваме да загубим още една година“, каза Холцман пред Handelsblatt. За да свием баланса до разумно ниво, вероятно ще трябва да бъдем малко по-агресивни“, каза той.

След негово изявление германските двугодишни държавни облигации парираха първоначалното поскъпване и започнаха да поевтиняват, което повиши тяхната доходност с 5 базисни пункта до 3,26%, достигайки най-високо ниво от 2008 г. насам. В същото време участниците на финансовите пазари увеличиха залозите си за повишаване на лихвените проценти, като вече оценяват пик на депозитната лихва на ЕЦБ от около 4,05%.

По-рано днес главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн каза, че централната банка вероятно отново ще увеличи лихвите след планирано им вдигане през следващата седмица, въпреки че централните банкери ще трябва да съобразяват всяко следващо действие с постъпващите икономически данни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html