понеделник, 29 април 2024 г.

Шефове на немските социалдемократи на визита в Киев

Киев – „Майдана“
Снимка: WIKIPEDIA.ORG

Съпредседателят на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Ларс Клингбайл и шефът на парламентарната й група Ролф Мюцених пристигнаха на изненадващо посещение в Киев тази сутрин, съобщава „Зюддойче цайтунг“, цитиран от БТА. Това е първата визита от началото на войната на представители на ръководството на ГСДП. Предвидени са срещи с парламентарния председател Руслан Стефанчук, външния министър Дмитро Кулеба и кмета на Киев Виталий Кличко.

Посещението носи сериозен знаков характер заради дългогодишната политика на благоразположеност към Русия на германските социалдемократи, които не се ползват с добро име в Украйна, а целта на визитата е да се дадат уверения на Киев, че помощта ще продължи, коментира „Зюддойче цайтунг“. ГСДП е обвинявана, че десетилетия наред е имала напълно погрешна преценка за руския президент Владимир Путин и че прекалено много е залагала на сътрудничеството с Москва. Например личността на председателя на парламентарната група на социалдемократите в Бундестага Мюцених е особено критикувана в Украйна в частност заради резервираното му отношение към предоставянето на военна помощ на Киев и призивите му за дипломатически диалог. През януари в остра публикация в Туитър украинският заместник външен министър Андрий Мелник написа, че „той (Мюцених) завинаги ще остане в историята като най-ценния актив на Русия в блокирането на помощта за Украйна от началото на пълномащабната руска агресия“.

Под натиска на обществеността и медиите ГСДП миналата година беше принудена да се откаже от дългогодишния си курс на диалог с Русия, чието начало е поставено още от канцлера Вили Бранд (1969 – 1974) с така наречената му Източна политика, довела до първата официална среща между ръководствата на тогавашните Западна и Източна Германия.

Очаква се на конгреса на партията през декември вижданията й за външната политика на Германия, а с това и за отношенията с Русия да бъдат предефинирани.

От началото на руската инвазия Украйна беше посетена и от други политици от ГСДП, включително от канцлера Олаф Шолц и министъра на отбраната Борис Писториус.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html