понеделник, 29 април 2024 г.

Русия попълва загубите в танкове с 60-годишни машини

Подбит руски танк Т-62 в Украйна.
Снимка: БНР

Британското министерство на отбраната обяви, позовавайки се на разузнаването, че Русия използва 60-годишни танкове, за да покрива загубите на бойното поле в Украйна, съобщи БНР.

В последната си сводка за войната в Украйна министерството на отбраната посочва, че руската армия продължава да попълва загубите си на бронирана техника като разполага в театъра на бойните действия танкове Т-62, които са произведени преди 60 години. „От лятото на 2022 година около 800 танка Т-62 са били изкарани от складовете като някои са получили модернизирани системи за наблюдение, които вероятно ще подобрят ефективността им през нощта“, се казва в сводката и се допълва: „Въпреки това тези ретро танкове ще бъдат много уязвими на бойното поле не на последно място заради липсата на подходяща реактивна бронезащита на този тип модели“. Очакванията са танковете Т-62 да оперират заедно с най-модерния тип от следващо поколение Т-14 „Армата“ производство 2021 година.

Междувременно британският министър на отбраната Бен Уолъс съобщи, че Великобритания и Германия ще участват за първи път в съвместни въздушни операции над Естония за охрана на въздушното пространство на балтийската държава.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html