неделя, 28 април 2024 г.

Кибератака срещу голяма болица в Барселона доведе до отменянето на 150 операции

Снимка: БГНЕС

Кибератака срещу една от най-големите болници в Барселона доведе до отменянето на 150 операции, които не са били спешни, и на около 3000 медицински прегледа, предаде АП, като се позова на властите.

Хакерите извършили вчера нападението с рансъмуер – зловредна програма, която шифрова информацията на заразения компютър и изнудва потребителя да плати откуп, за да получи ключ за отблокиране.

В резултат на кибератаката, извършена вчера срещу Клиничната болница в Барселона, са блокирали компютрите в лабораториите, спешното отделение и фармацията в три главни звена на болничното заведение и в няколко външни клиники.

„Не можем да прогнозираме кога системата ще бъде възстановена“, каза на пресконференция днес директорът на болницата Антони Кастелс. Той добави, че планът на болницата за действие при извънредни ситуации ще ѝ позволи да продължи дейността си през следващите няколко дни, но изрази надежда, че проблемът ще бъде разрешен по-бързо.

Регионалната агенция по киберсигурност в Каталуния работи по възстановяване на компютърната система на болницата, се казва в изявление на местните власти. Хакерската атака е проведена от чужбина от група, наречена „Рансъм Хаус“, казаха днес от агенцията.

„До момента хакерите не са поискали никакъв откуп, но и да го направят, няма да им бъдат дадени никакви пари“, заяви секретарят на каталунското регионално правителство за телекомуникациите Седжи Марсен.

Цялата документация на болницата в момента се води на хартия, а новите спешни случаи се пренасочват към други медицински заведения в града.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html