понеделник, 29 април 2024 г.

Испания поиска от САЩ да си прибере замърсена с плутоний почва

Испанското правителство активира документ, подписан от Вашингтон и Мадрид през 2015 г., който предвижда САЩ да прехвърлят замърсена с плутоний почва в пустинята Невада, пише ЕФЕ. Замърсената земя е била складирана на Иберийски полуостров след авария над Паломарес в община Алмерия с американски самолет, носещ ядрени бомби.

Испанското правителство изпрати официално искане до САЩ за прехвърляне на земята и според El Pais няма официален отговор от Вашингтон.

Аnteni.info припомня, че инцидентът станал през 1966 г., когато американски Б-52 и самолет цистерна KC-135 се сблъскват по време на операция за зареждане с гориво. От стратегическия бомбардировач падат 4 термоядрени бомби, две от които са открити непокътнати. Осигурителните системи на бомбите предотвратяват термоядрен взрив, но конвенционалните заряди в две от тях се взривяват, замърсявайки приблизително 170 хектара земеделска земя с плутония от бойните глави. Мощността на всяка от тях е е била почти 1,5 мегатона.

След аварията САЩ започнаха операция „Счупена стрела“, когато стотици американски войници и шепа работници от Испанския борд по ядрена енергия (JEN) ​​бяха натоварени да почистят района, само два месеца след инцидента.

Диктатурата на Франко обяви въпроса за решен с известното къпане на тогавашния министър на вътрешните работи, Мануел Фрага, на плажа в Алмерия, както и с компенсациите, разпределени от режима и американската армия на жителите на Паломарес.

„Проблемът не е само почистването на района, но и къде след това се отвежда замърсената почва“, цитира El Pais думите на кмета на Куевас де Алманзора Антонио Фернандес.

През 2015 г. беше постигнато политическо споразумение между Испания и САЩ, без правно задължение, според което Испания ще отговаря за почистването, а американците ще отговарят за съхранението на радиоактивната почва.

Превод и редакция Аnteni.info

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html