понеделник, 29 април 2024 г.

Диана Русинова: Асфалтът е най-малкият проблем с пътищата

При изискване за 28 см асфалт, взетите проби са показали наличие между 18 и 21 см
Снимка: АПИ

Проектирането и надзорът са в основата на проблемите с пътищата, а асфалтът е най-малкият проблем. Това смята Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики.

„Асфалтът е най-малкият проблем. Той може да бъде заменен. Но когато самият проектант е заложил по-малко количество от това, което би трябвало да бъде заложено за един толкова сериозно натоварен път, тогава става проблем. А какво правим с основата на пътя? Проблемът тръгва от проектирането. Строителят най-малко може да бъде обвиняван, защото надзорът е трябвало да потърси отговорност“, казва в тях в ефира на БНР.

„Още през 2018 година като член на друга НПО започнах да алармирам за съществени проблеми в състоянието на Северната скоростна тангента на София. През 2021 година изпратихме два сигнала до главния прокурор, с които искахме да бъде направена проверка на някои конкретни практики при изграждането й. И двете проверки приключиха със становище, че няма нередности. През 2017 година целият пътен участък беше въведен в експлоатация“, припомни Русинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html