понеделник, 29 април 2024 г.

Гражданин с жалба срещу отделното броене на бюлетините за вота

С промените в изборния кодекс, прие от „хартиената коалиция“ в последния парламент на практика машините за гласуване се превърнаха в скъпи принтери за разпечатване на бюлетини.
сн. БНР/БГНЕС Архив

Новото решение на ЦИК за вписването в секционните протоколи на резултатите от гласуването с хартия и с машина на отделни редове ще се обжалва пред  Административен съд София град. В Комисията постъпи жалба от гражданин – Емил Колев срещу взетото на 4 март решение, с което се съобразява с решение на Административния съд в София.

Предишното решение на ЦИК – за общо записване на резултата от двата вида гласуване в протоколите, беше атакувано в Административния съд в София и беше отменено. ЦИК реши да се съобрази с позицията на съда. ЦИК прие на 4 март новите изборни книги, както се наричат протоколите, след като влезе в сила съдебното решение, а то отмени предходното на ЦИК, че в СИК-протоколите на един ред ще се сумира броят на бюлетините от хартиеното гласуване и броят на бюлетините от машините.

Взимането на решението премина оспорвано, като част от членовете на ЦИК изразиха мнение, че вписването на отделни редове прави протоколите сложни и ще затрудни секционните комисии.

Ето какво коментираха тогава Емил Войнов и Красимир Ципов: „Протоколът е сложен и неминуемо ще доведе до много грешки, до забавяне на работата в СИК-овете, както и до забавяне при предаването в РИК-овете подобно на изборите на 4-ти април 2021 г. Трябва обаче да се отбележи, че разликата между изборите на 4-ти април 2021 г. и сегашните избори е, че тогава Законът ни задължаваше да има сложен протокол. Според мен, сега ни задължава не закона, а съда. Ние трябва да си дадем ясно сметка, че през последните години се очерта ясно тенденция за това да се задават все повече и по вече затруднения на членовете на СИК“.

Въпреки тези мнения тогава ЦИК прие разделното вписване на броя бюлетини от двата вида гласуване, но и това решение сега се обжалва от гражданин пред Административния съд.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html