неделя, 28 април 2024 г.

Експерт в КНСБ: Цените са нереалистично завишени

Снимка: Архив

„Искаме да върнем икономиката на пазарен принцип, защото според нас цените на стоките от малката потребителска кошница са нереалистично завишени. Мерките, които предлагаме от КНСБ, целят да върнат конкуренцията, където е нарушена. Има бариери за влизане в отрасъла предвид наличието на дългосрочни договори между търговските обекти и производители. Не знаем колко е надценката по пътя от производителя до щанда заради логистика и реклама“. Това каза в  БНР Любослав Костов, главен икономист на КНСБ и директор на Института за социални и синдикални изследвания.

И подчерта, че няма логика надценките да са толкова големи. Ако нелоялните практики се изсветлят, то целият отрасъл ще стане по-конкурентен, смята Костов.

КНСБ настоява за мерки срещу спекулата по цялата верига на доставки. „Търговците би трябвало малко да се засрамят! Компенсацията за бизнеса беше 8 млрд. лева за една година, а цената на труда нарасна с около 15%. Хлябът, сиренето, краставиците поскъпнаха с между 20-30-50%. Кое толкова като разход е поскъпнало, за да вдигаш крайната цената? Разходите за труд ли са поскъпнали с 40%? Или разходите за ел.енергия, при положение че цяла година са субсидирани? Трябва реципрочност в поведението както на потребителите, така и на производителите, и на търговците“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html