събота, 27 април 2024 г.

Гайди огласят връх „Свети Илия“ в Родопите за празника

Снимка: БНР

На връх Националния празник – 3-ти март, родопски гайди отново ще огласят връх „Св. Илия“, край Ягодинската пещера. 3-ти март е и празник на Туристическо дружество „Родопея“, съобщи БНР.

„Всяка година на трети март гайди тръгват пеша към връх „Свети Илия“ заедно с десетки родолюбци от цяла България. На върха се произнася тържествено слово по случай Националния празник 3 март. Гърми се черешовото топче, игратя се хора и се провеждат състезателни игри от друежеството, с много награди и веселие. И така почитаме 3 март!“, разказа Снежана Кукунджиева, екскурзовод и член на Управителния съвет на дружеството.

Ягодинската пещера е дълга 10 км и е разположена на три етажа, от които само третият (най-нисък) е облагороден и електрифициран. За туристите в него е изградена 1100-метрова пътека. Входът и изходът към този етаж са изкуствено прокопани тунели с дължина 150 и 80 м. Общата денивелация на пещерата е 36 м.Естественият вход на Ягодинската пещера води към първия ѝ етаж, където е открито древно жилище, обитавано около IV хилядолетие пр. Хр. Находките говорят, че то е било дом на умели майстори-грънчари. Глината е добивана от вътрешността на пещерата и от коритото на Буйновска река. Съдовете са били изпичани в глинени пещи. Обитателите са принудени да напуснат своя дом след срутване, причинено от земетресение. В региона има десетки легенди, които разказват историята на Ягодинската пещера.

„Първият етаж на пещерата през средата на 17 век е използва като укритие от местното население, когато става масовото помохамеданчване на района. Около 300 човека са се укрили там – жени и деца. Но турците ги откриват. Но са се страхували да навлязат навътре по коридора на пещерата, затова запушили този тесен проход и го запалили. Хората са се издушли от пушека…

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html