понеделник, 29 април 2024 г.

Стефан Манов: В ЦИК правят оплескани изборни протоколи

Снимка: БНР

В ЦИК нямат практика в секционни избирателни комисии и не знаят как протича краят на изборния ден. Затова и правят едни изборни протоколи, които са абсолютно оплескани. Логиката е обърната“. Това каза в ефира на БНР Стефан Манов от Обществения съвет на ЦИК.

Относно решението на Административния съд в София, с което беше отменено това на ЦИК – броят на хартиените бюлетини и тези от машините за гласуване да се сумират и да се записват на един ред в протоколите на секционните комисии при преброяването на гласовете на изборите на 2 април, той коментира: „Притеснителното е, че ЦИК с един такъв лош административен навик отлага до последния момент взимането на важни решения, в това число поставяйки на изпитание и другите административни държавни структури, които организират изборите. Изборната книга не е просто един документ, в който отразяваме резултатът. Начинът на оформяне на изборната книга предопределя и начина на броене. Ако прочетем внимателно съдийското решение – те не се ограничават до колонките в книгата, а обясняват ясно, че ние трябва да извършим броенето поотделно. Логиката на съдебното решение е двете броения да се извършват едно след друго, а не паралелно – отваря се едната кутия, броят се и след това се отваря другата“.

Действията на секционните избирателни комисии се описват в методическите указания, подчерта Манов и добави, че лоша традиция на ЦИК е да ги публикува късно, като се е случвало това да става и 4 дни преди изборите. Според него тези указания трябва да се публикуват незабавно, именно в частите как ще се брои. Така ще може своевременно заинтересованите страни да обжалват, ако смятат, че има нарушения на правилата, а освен това да могат да бъдат обучени секционните комисии.

Стефан Манов допусна, че може да бъде направен опит за някакви видоизменения на решението и да се стигне отново до обжалване: „В ЦИК има едно правило – нещо, което може да стане по най-лошия начин, става по най-лошия начин“.

ЦИК прие сравнително рано решението за видеонаблюдението, но то е формално, подчерта Манов. По думите му в него не са решени основни въпроси. „Проблемът е, че няма време. А ЦИК очевидно се бави. Има една епистоларна кореспонденция, тромава, като че ли имаме една година пред нас. Това нещо го наблюдаваме системно, там има системен проблем. Няма подход на управление на проекти. В един изборен процес трябва да има такъв“, коментира Стефан Манов.

Той подчерта неравната тежест на мандатите, което според него ще доведе до силни изкривявания. Освен това е проблем, че няма обобщена таблица, в която да е посочено коя партия колко пари плаща и за коя медия в изборната кампания, отбеляза още Манов. По думите му тази таблица съществува, но не се публикува.

Друго, за което са настоявали от Обществения съвет, е да бъдат публикувани подписките за партийните регистрации. „Някак сме свикнали в тях да има стотици починали и фалшиви подписи. Защо не се качват тези данни, като те са налични?“, попита той.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html